Posłowie Lewicy interpelują w sprawie zaniżonych emerytur kobiet z rocznika 1953

Trybunał Konstytucyjny orzekł, że zmienione zasady ustalania wysokości emerytur kobiet z rocznika 1953, które pobierały wcześniejszą emeryturę, są niezgodne z Konstytucją. Na wątpliwości konstytucyjne zwracał również uwagę Rzecznik Praw Obywatelskich. Ponieważ jednak TK analizował sprawę kilka lat, minął czas na występowanie do ZUS z wnioskami o zmianę decyzji. Zgodnie bowiem z Kodeksem postępowania administracyjnego (art. 146 K.p.a.) nie można uchylać decyzji, jeśli od jej wydania minęło pięć lat. Jedynie nowa ustawa może zaktualizować przekroczenie pięcioletniego terminu. Nie udało się tego zrobić w poprzedniej kadencji, mimo inicjatywy senackiej. Na początku nowej kadencji grupa senatorów ponownie zgłosiła projekt, który ma przywrócić większą podstawę obliczenia emerytury dla kobiet z rocznika 1953. Nieoczekiwanie ze swoją propozycją wystąpił również rząd. Nad obydwoma projektami cały czas trwają prace i trudno stwierdzić, kiedy któryś z nich zostanie uchwalony.

Kobiety z rocznika 1953 czekają już kilka lat na zmiany prawne, które znacznie poprawiłyby ich sytuację finansową i najwyższy już czas wdrożyć procedurę legislacyjną, która zakończy się szybkim utrwaleniem podjętego przez TK stanu prawnego.

Mając powyższe na uwadze posłowie Lewicy - w tym poseł Andrzej Szejna, zwrócili się w interpelacji poselskiej do ministra rodziny, pracy i polityki społecznej z zapytaniami:

1. Na jakim etapie jest przebieg procesu legislacyjnego dotyczący nowelizacji ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zakresie podwyższenia emerytur kobiet z rocznika 1953?

2. Ile kobiet z rocznika 1953 zostało poszkodowanych niższymi świadczeniami emerytalnymi?

3. Czy przyznanie wyższego świadczenia emerytalnego będzie obligatoryjne, czy tylko na wniosek osoby zainteresowanej z obostrzeniem konkretnego, definitywnego terminu?

4. Czy i w jakim terminie po przyznaniu wyższego świadczenia nastąpi wyrównanie za lata ubiegłe?

Zdjęcie: https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/starsza-kobieta-relaksuje-ranku-sniadania-pojecie_3216914.htm#page=2&query=emerytura&position=42