Łódź wspiera potrzebujących

Okres jesienno-zimowy to wyjątkowo trudny czas dla osób bezdomnych, które szczególnie potrzebują ciepłej odzieży i bezpiecznego noclegu. W Łodzi już po raz kolejny ruszyła zbiórka odzieży dla osób potrzebujących. Każdy z nas może pomóc, wystarczy przekazać ubrania, które zalegają nieużywane w szafach.

"Myślę, że wielu z nas ma w szafie ubrania, których nie nosi, a wyrzucić ich szkoda i to są właśnie te, które chętnie przyjmiemy. Dlatego proszę łodzian, by podczas porządków w szafach mieli na względzie tych, którzy potrzebują wsparcia" - powiedział Tomasz Trela Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi.

Dla ponad tysiąca bezdomnych potrzeba zarówno ubrań, w tym butów, kurtek, swetrów, polarów, czapek, szalików, ale także koców czy śpiworów, które pomogą im przetrwać chłodne dni. Odzież można przynosić 7 dni w tygodniu przez całą dobę do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej przy ul. Kilińskiego 102/102a, gdzie znajdują się specjalne, zadaszone wieszaki, jak i do siedziby streetworkerów przy ul. Wschodniej 32/16 od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 11:00.

Jednak miasto wspiera osoby potrzebujące nie tylko zimą. Przez cały rok w Łodzi działają 4 schroniska i 2 noclegownie gdzie miejsce znaleźć może ponad 460 osób, a w czasie mrozów przygotowywane są dodatkowe miejsca. Co roku na ulice miasta wyjeżdża także autobus, gdzie osoby bezdomne mogą się ogrzać i zjeść ciepły posiłek. Nie inaczej będzie w tym roku.

Łódź wspiera potrzebujących