Moskwa-Wodnicka: PiS zadaje cios w Rady Osiedli

Radna Małgorzata Moskwa-Wodnicka, sekretarz SLD w Łodzi, była gościem wtorkowego programu "Bez Etatu" na antenie TV TOYA, gdzie rozmawiała na temat przyszłości łódzkich Rad Osiedli.

"Tych zadań jest sporo, są to działania remontowe, inwestycyjne, ale dochodzą też inne kompetencje, takie jak opiniowanie budżetu miasta Łodzi czy opiniowanie sprzedaży działek" - podkreślała radna Małgorzata Moskwa-Wodnicka.

Rozmówcy zaznaczali, że rady osiedli są elementem społeczeństwa obywatelskiego i niejednokrotnie to właśnie radni osiedlowi sygnalizują radnym miejskim o problemach danego osiedla. Mówiono także o groźbie upolitycznienia rad osiedli.

"Jeśli mowa o upolitycznieniu, to nie kto inny jak PiS w 2014 roku wystawiło najwięcej list do rad osiedli, a dziś czynni politycy PiS organizują spotkania z członkami rad osiedli" - wskazała radna Małgorzata Moskwa-Wodnicka.

Całą rozmowę wysłuchać można tutaj. Zachęcamy do oglądania.