Pomoc dla portów lotniczych. Bydgoski ciągle czeka

Rząd opracował nową propozycje udzielenia pomocy portom lotniczym. Komisja Europejska nie zgodziła się na opłacenie strat po lipcu 2020 r. Szkoda, że minister  Marcin Horała dzisiaj w TVN24 Biznes mówił, że czekamy na odpowiedź z Komisji Europejskiej. Nie czytał? Nie wie? – pytał poseł Jan Szopiński.

W kontekście swojej interpelacji do premiera o szybkie przekazanie pieniędzy Portowi Lotniczemu w Bydgoszczy, któremu grozi utrata płynności finansowej wskutek kryzysu covid-19 – poseł Jan Szopiński słuchał ze zdumieniem:

– Spółki prowadzące porty lotnicze, tak samo jak wszystkie firmy w Polsce, mogły skorzystać z rozwiązań zawartych w kolejnych tarczach. Jest też dodatkowy mechanizm dotacyjny. Mamy na to zarezerwowane 142 miliony złotych. Czeka (to rozwiązanie – red.) na notyfikację Komisji Europejskiej, że to nie będzie niedozwolona pomoc publiczna. Jak tylko taka decyzja przyjdzie, uruchamiamy środki – mówił wiceminister Horała.

– Musimy pamiętać o jednym. Wiele portów regionalnych w Polsce było nierentownych, miało duże problemy i przed pandemią. To nie jest tak, że pod pretekstem pandemii my pieniędzmi podatnika te wszystkie problemy zasypiemy – zaznaczył.

– Wszystko po naszej stronie zrobiliśmy już dawno. Niepokojące jest takie przewlekanie sprawy przez Komisję (Europejską - red.), zwłaszcza że w Niemczech sektor lotniczy dotowany jest miliardami euro i to się odbywa za pełną zgodą – dodał.

Interpelacja posła Jana Szopińskiego:

port lotniczy interpelacja

Opr. nim, Bydgoszcz, 11 września 2020 r.