Janusz Zemke

Członek Rady Krajowej SLD, członek Zarządu Krajowego SLD, Poseł do Parlamentu Europejskiego.

Data i miejsce urodzenia: 24 lutego 1949 r., Kowalewo Pomorskie
Stan cywilny: żonaty, troje dzieci
Wykształcenie: wyższe, prawnik, dr nauk politycznych
Nazwa szkoły i kierunek:
• Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Prawa i Administracji – magister
• Wyższa Szkoła Nauk Społecznych, Nauki Polityczne – doktor
Przynależność partyjna: SLD
Staż parlamentarny: od 1989 r. - poseł X kadencji, poseł I, II, III, IV, V kadencji Sejmu RP

W V kadencji Sejmu RP był członkiem dwóch komisji sejmowych: Komisji Obrony Narodowej (od 9 listopada 2005 r.) oraz Komisji do spraw Służb Specjalnych (od 3 listopada 2005 r.); w okresie od 13 grudnia 2006 r. do 26 czerwca 2007 r. – zgodnie z zasadą półrocznej rotacji na funkcji szefa komisji – był jej przewodniczącym.

VI kadencja Sejmu RP rozpoczęta została ślubowaniem posłów 5 listopada 2007 r. Od 15 listopada 2007 r. Janusz Zemke pracował w dwóch komisjach sejmowych: Obrony Narodowej i ds. Służb Specjalnych. W obu komisjach powierzono mu funkcję przewodniczącego. Szefem Komisji ds. Służb Specjalnych - zgodnie z zasadą półrocznej rotacji - był do końca maja 2008 r.

W Sejmie RP poseł J. Zemke należał do Klubu Poselskiego Lewica.

Sprawowanie mandatu posła na Sejm RP VI kadencji zostało przerwane kandydowaniem J. Zemke z listy KKW SLD-UP do Parlamentu Europejskiego.

W wyborach do Parlamentu Europejskiego 7 czerwca 2009 r. J. Zemke zdobył mandat eurodeputowanego w okręgu nr 2 w Kujawsko-Pomorskiem, uzyskując 69 776 głosów poparcia.

25 maja 2014 r. Janusz Zemke ponownie uzyskał mandat do Parlamentu Europejskiego w okręgu nr 2 zdobywając 62.118 głosów. Tak dobry wynik dał koalicji SLD-UP 21% w regionie.
  • Adres:
    Biuro posła do Parlamentu Europejskiego Janusza ZEMKE w Bydgoszczy: ul. Paderewskiego 28/2 85-075 Bydgoszcz e-mail: biuro.zemke@gmail.com
  • Telefon:
    biuro.zemke@gmail.com
  • www:
    www.janusz-zemke.pl

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C