Blogosfera

Joanna Metel-Peplińska: Priorytetem SLD powinna być pomoc samotnym rodzicom

Data dodania: 2017-07-06 23:07

Obserwuję, iż Sojusz nie zajął się sprawą wsparcia samotnych matek i ojców, których nie obejmuje żaden program socjalny. Nie obejmuje, bo pracują. To, że pracują nie oznacza, że nie potrzebują pomocy. Jedna pensja na poziomie 1,8 tyś, netto (o ile taka jest) plus alimenty, średnio 300 zł., to kropla w morzu potrzeb. Wsparcie takich rodziców jest jak najbardziej potrzebne. Dzieci i ich rodziców, którzy nie otrzymują wsparcia państwa jest ok 3 mln.

Jeżeli SLD, jako partia lewicowa chce dotrzeć do ludzi naprawdę pokrzywdzonych i w trudnej sytuacji, to powinien zająć się tym tematem. Liczę na to. bo, że nie wyjedzie na wakacje część beneficjentów 500+, związane jest często z rodzicami, ale nie ich biedą lecz innymi czynnikami.
Samotni, a pracujący rodzice są wykluczeni nie tylko z pomocy w opiece nad dziećmi, ale także w przeróżnych innych sprawach. Ostatnio np. nie mogłam skorzystać z darmowej porady prawnej przy moim Urzędzie Miasta gdyż skierowana była do osób bezrobotnych, a ja niestety (?) pracuję lub osób które skończyły 60 rok życia, a ja na szczęście tyle jeszcze nie mam!
Dziwi mnie, że nikt nie dostrzega problemu, o którym tak głośno mówią samotni rodzice. Sama zamierzam z koleżankami napisać list do Pani Premier. Sama ponieważ doskonale znam tego typu problemy, gdyż borykam się z nimi od lat.  Samotnych rodziców, obojga płci mam wokół mnóstwo. Są to osoby wykształcone, inteligentne, które rozumieją potrzebę edukacji, rozwoju kulturowego, intelektualnego i sportowego swoich dzieci, ale dla których bilet na większość wydarzeń w znaczący sposób przekracza możliwości domowego budżetu. Są to osoby, którym można i należy pomóc ale też i pozyskać.

Trzeba to zmienić, trzeba zająć się tym problemem pilnie. Liczę że SLD to zrobi.

Joanna Metel-Peplińska

sekretarz Rady Powiatowej SLD w powiecie golubsko-dobrzyńskim