Liberadzki: Ludzie są najważniejsi, to ważna zasada negocjacji Brexitu

dodano ponad 2 tygodnie temu, 2017-10-03 w kategorii: Informacje

"W pełni solidaryzuję się z tym, co usłyszałem i w jakiej formie usłyszałem. Spokojny ton Michela Barnier (główny negocjator warunków wyjścia Wielkiej Brytanii z UE z ramienia 27 państw Unii – red.) oraz Guya Verhofstadta (lider liberałów w Parlamencie Europejskim – red.)  jest bardzo dobry.

Dwie zasady, o których panowie powiedzieliście, a które szczególnie mnie przekonują. Pierwsza – byłe państwo członkowskie Unii, nie jest państwem członkowskim Unii Europejskiej. I druga zasada, ludzie są najważniejsi. Pragniemy traktować obywateli Zjednoczonego Królestwa w UE normalnie i życzliwie, pod warunkiem, iż będzie funkcjonowała wzajemność.

Pragnę zwrócić Państwa uwagę na sprawę studentów wyższych uczelni, otóż dotychczasowe przepisy będą powodować, iż po Brexicie, nie będziemy uznawać dyplomów w sposób automatyczny. Namawiam, abyśmy uznawali dyplomy brytyjskie, aby dyplomy wyższych uczelni, stopnie i tytuły wydane w Unii Europejskiej były uznawane w Wielkiej Brytanii."

Prof. Bogusław Liberadzki w debacie Parlamentu Europejskiego nad stanem negocjacji wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.