Czarzasty: Po służbach mundurowych będą żołnierze, sędziowie i nauczyciele

dodano ponad 2 tygodnie temu, 2017-10-02 w kategorii: Informacje

- Ta ustawa jest niesprawiedliwa. Po pierwsze stosuje odpowiedzialność zbiorową. Po drugie rozszerza odpowiedzialność na członków rodziny: na wdowy i na sieroty. Po trzecie, każe się za to samo, ponieważ ci ludzie zostali już dwa razy ukarani. Po czwarte, odbiera się prawa nabyte, ponieważ te prawa zostały zagwarantowane przez państwo, co zostało potwierdzone przez Trybunał Konstytucyjny wyrokiem z 2009 r. - oświadczył Włodzimierz Czarzasty w programie „Bez Retuszu” podczas dyskusji o obcięciu świadczeń emerytom mundurowym tzw. ustawą dezubekizacyjną.

- Stwarza się następującą sytuację, czyli Sejm poprzez ustawę oskarża grupę ponda 50 000 ludzi, którzy będą musieli iść do sądu, aby udowodnić, iż są niewinni – podkreślił przewodniczący SLD. - A sytuacja powinna być odwrotna – dodał.

Lider SLD na antenie TVP Info ocenił, iż emeryci mundurowi to pierwsza grupa społeczna, którą obecny obóz władzy dotknie obcięciem świadczeń emerytalnych. - Za chwilę będą żołnierze, za chwilę będą sędziowie, za chwilę będą prokuratorzy, za chwilę będą nauczyciele – stwierdził Czarzasty.

Oglądaj cały program "Bez Retuszu", część z Włodzimierzem Czarzastym rozpoczyna się od 35 minuty programu, kliknij tu