Uchwała Zarządu Krajowego SLD w sprawie reformy wymiaru sprawiedliwości

dodano ponad 2 tygodnie temu, 2017-09-28 w kategorii: Ludzie

1. Z dużym zaniepokojeniem przyjmujemy podejmowane przez Prawo i Sprawiedliwość działania dotyczące wymiaru sprawiedliwości. Przegłosowane przez partię rządzącą ustawy: Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz – zawetowane przez Prezydenta – o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa rażąco naruszają Konstytucję i podstawowe europejskie standardy państwa prawnego. Wprowadzone w życie rozwiązania dotyczące ustroju sądów i statusu sędziów wymagają natychmiastowej zmiany. Godzą one bowiem w fundamentalne wartości nowoczesnego, demokratycznego państwa, jakie stanowią niezawisłość sędziów i niezależność sądów.

2. Uważamy, że wymiar sprawiedliwości w Polsce wymaga reformy. Niezbędne jest ograniczenie przewlekłości postępowań sądowych, ich nadmiernego formalizmu i skomplikowania, zapewnienie komunikatywności orzeczeń sądowych, dostępu do drogi sądowej dla każdego, bez względu na miejsce zamieszkania, zamożność czy wykształcenie, a także – ograniczenie rodzajów spraw, które są załatwiane przez sądy. Rozwiązania przeforsowane przez Prawo i Sprawiedliwość oraz projekty przygotowywane przez Prezydenta nie dotyczą jednak tych kwestii. Odnoszą się one bowiem do spraw kadrowych w sądach, statusem sędziego i zasadami reprezentacji środowiska sędziowskiego. Nie zmierzają one do rozwiązania jakichkolwiek problemów, z którymi bezpośrednio mierzy się obywatel, stając przed wymiarem sprawiedliwości. Prawo i Sprawiedliwość zamiast zająć się realnymi problemami polskiego sądownictwa dąży jedynie do uzyskania wpływu na obsadę stanowisk sędziowskich. Andrzej Duda zaś – zamiast stać na straży Konstytucji i dążyć do poprawy działania wymiaru sprawiedliwości – traktuje go jako narzędzie w walce o swoją pozycję polityczną.

3. Zapraszamy wszystkie prodemokratyczne partie polityczne i organizacje społeczne do udziału w debacie o stanie wymiaru sprawiedliwości i podjęcia wspólnych, zgodnych z Konstytucją działań zmierzających do jego rzeczywistej reformy. Punktem wyjścia do tej dyskusji może być zaprezentowany przez Sojusz Lewicy Demokratycznej projekt dotyczący powołania instytucji sędziów pokoju.