Łybacka: Erasmus +

dodano 2017-09-14 16:28 w kategorii: Informacje

W środę 13 września 2017 r. w Parlamencie Europejskim w Strasburgu, odbyła się debata na temat przyszłości programu Erasmus+. Podczas swojego wystąpienia eurodeputowana SLD Krystyna Łybacka, podkreśliła, że Erasmus+ musi pozostać właściwie finansowanym, flagowym programem Unii Europejskiej. Co bardzo ważne i istotne - jak zauważyła parlamentarzystka, nawet najlepszy projekt ma margines na naprawę.

Według polityczki SLD następujące kwestie powinny zostać zawarte w programie Erasmus + w przyszłości:
• Program Erasmus musi być dostępny dla wszystkich w tym dla osób ze środowisk uboższych i niepełnosprawnych.
• Uznawalność okresu studiów za granicą i zdobyte tam punkty kredytowe muszą być w całości respektowane.
• Współpraca pomiędzy agencjami narodowymi.
• Stworzenie jednego portalu, na którym będzie można umieszczać materiały o trwałej wartości intelektualnej takie jak: opisy regionów, czy wirtualne trasy turystyczne, które są wytwarzane przez uczestników Erasmusa. Portal ten nie tylko prezentowałby pracę studentów, ale również egzemplifikował wartości europejskie i pozostawał trwałym dorobkiem Erasmusa.

Serdecznie zachęcamy do obejrzenia całego wystąpienia Krystyny Łybackiej, kliknij tu.